Leiderdorp - HSG 4½ - 3½.

Het was de wedstrijd van de nummer 2 tegen de nummer 1 uit Hilversum. Zou het lukken om de koppositie in te nemen?
Als eerste was Joël met wit op 6 klaar. Joël kwam op een gegeven moment misschien iets betere staan maar dat werd in het middenspel geneutraliseerd. Het eindspel met ongelijke lopers stond eerder wat slechter, maar de tegenstander bood remise aan wat terecht geaccepteerd werd: ½ - ½.
Wim speelde met wit op 8 remise. De hele partij stond Wim licht in de plus, maar kwam er niet doorheen. Even leek het erop dat na pionwinst er een winstpoging ondernomen kon worden. Maar het toreneindspel was toch relatief eenvoudig remise door de slechtere pionnenstructuur van wit : 1 – 1.
Ook de 3e partij werd remise! Michael speelde op het hoge bord 4 een mooie partij. De tegenstander had in de opening een pion geofferd voor goed stukkenspel, dat kreeg hij ook. Michael hield de stelling mooi bij elkaar en op het moment dat hij de tegenactie inging om zijn pion “te verzilveren” ging het niet helemaal goed, ietwat te ongeduldig stelde hijzelf. Het toreneindspel dat resulteerde was remise 1½ - 1½.
Pas na de 4e partij kwam er tekening in de strijd: Martijn op bord 7 kwam tot winst, maar dat was zeker niet zonder slag of stoot. Het was een gelijk opgaande partij waarbij Martijn op een gegeven moment een stuk offerde, maar de compensatie zou te weinig moeten zijn ware het niet dat zijn tegenstander in de fout ging. Afgedwongen geluk zullen we maar zegen, het kwartje viel de goede kant op  :  2½ - 1½.
Giel speelde met wit op bord 2 en kwam prettig uit de opening. Zijn tegenstander wist de stelling wel dicht te houden en verzette zich taai maar dat kostte hem ook veel bedenktijd. In de tijdnoodfase speelde Giels tegenstander  “va banque”, kreeg ook een enorme winstkans maar zag het niet. Daarna hield Giel zijn hoofd koel en met mooie tactische zetten tikte Giel het heel fraai uit!    3½ - 1½.
De spanning werd teruggebracht doordat Rolf tegen een heel sterke tegenstander (2200+) verloor op bord 1. Pas in het 5e uur moest Rolf zijn hoofd buigen na heel lang, en kansrijk verdedigd te hebben. De remise werd net niet binnengehaald, jammer :  3½ - 2½.
Daan speelde op bord 3 een moeizame partij. Zijn tegenstander, weliswaar veel lager in rating, speelde heel secuur en wist een eindspel te bereiken met weliswaar een pion minder maar het betrof een ongelijk lopereindspel dat Daan niet wist te winnen ondanks verwoede pogingen van Daan : 4-3

Het eerste matchpunt was binnen, en alles zou afhangen van de laatste partij: Stefan met zwart op 5 moest de winnende intikken. Stefan kwam niet al te best uit de opening en moest alle zeilen bijzetten om niet onder de voet gelopen te worden. Dat lukte en Stefan kwam in een kansrijk middenspel terecht van paard en 2 pionnen tegen kwaliteit. Toen het eindspel bereikt was (na 5 uur spelen!) stond Stefan nog steeds wat beter maar zijn tegenstander ging natuurlijk voluit voor de winst, gezien de stand. Met vele toeschouwers om het bord wist Stefan het beslissende halfje koelbloedig binnen te hengelen, een ouderwetse vechtpartij van bijna 5,5 uur!
De winst was binnen !!  4,5 – 3,5.

Al met al zat het deze wedstrijd niet tegen. Het is de 2e wedstrijd die we na een spannende strijd nipt weten te winnen. Daar waar het vorig jaar juist tegen zat met een paar nipte nederlagen, lacht het geluk ons nu toe.
Nog 5 wedstrijden . . .