Autovakmeester Schaap Mach – Leiderdorp 5-3

Voor vele schakers van Leiderdorp en schaakclub Magnus uit Schagen zal 23 november 2019 al vanaf het begin van het seizoen met rood omcirkelt hebben gestaan. De topper tussen de beide eerste teams stond op het programma! Beide teams waren de competitie goed begonnen met twee overwinningen en de winnaar van deze strijd zou een belangrijke stap zetten op weg naar de titel en daarmee promotie.
Helaas eindigde deze dag in een teleurstelling voor Leiderdorp.
Als eerste was Jord klaar. Hij speelde op bord 5 tegen de sterkste speler van de club uit Schagen. Jord zette de partij prima op, maar vergat eerst Lxf6 te doen en daarna pas e4. Daardoor verloor hij een stuk. On toch nog wat tegenspel te creëren maakte hij er een toren offer van. Maar de zwartspeler wist zich goed te verdedigen en zo stond het 1-0 voor de thuisclub.
Stefan was als tweede klaar. Hij had duidelijk zijn dag niet, verslikte zich in de Siciliaan die op het bord kwam en verloor snel. 2-0 achter dus.
Rolf begon op zijn gemak aan de partij en liet zijn tegenstander zijn stukken onhandig neerzetten. Na geduldig verbeteren van zijn eigen stelling sloeg Rolf toe, won een stuk en zorgde vervolgens voor ondekbaar mat. Het eerste punt voor Leiderdorp! 2-1.
Met zwart kwam Michael redelijk uit de opening. De tegenstander probeerde druk te zetten op Michaels koningsstelling. Hij had ervoor kunnen kiezen om een remise lijkend eindspel met een pion meer in te gaan, maar hij wilde zijn sterk ogende aanval niet zomaar opgeven. Door een mooie verdediging werden de dames gedwongen afgeruild, waarna zijn stukken misplaatst stonden en Michael de partij met wat manoeuvreren binnen kon tikken 2-2.
De laatste twee uitslagen waren mooie meevallers vanuit Leiderdorps oogpunt omdat zowel de tegenstander van Rolf als Michael erg sterk waren. Van de resterende vier partijen was er op drie borden een ratingoverwicht voor Leiderdorp, dus er leken kansen.
Echter een zeldzaam verlies van Daan gooide roet in het eten. Zijn tegenstander kwam met een interessant pionoffer in de opening. Op het moment dat Daan had moeten kiezen de pion terug te geven en de koning in veiligheid te brengen, koos hij ervoor de koning in het midden te houden. Dat werd goed en hard afgestraft. 3-2 voor de thuisclub.
Wim met zwart kwam degelijk uit de opening maar in het late middenspel had wit een prettig plusje. Vlak voor de tijdscontrole blunderde Wim een kwaliteit weg, en was het vechten tegen de bierkaai. 4-2.
Martijn kwam goed uit de opening, maar liet zijn tegenstander teveel terug komen. Toen offerde hij een stuk voor de twee pionnen voor de koning. De aanval sloeg niet door, maar de stelling bleef nog wel lang in de remisemarge. Na de tijdcontrole speelde hij het niet helemaal goed en uiteindelijk verloor hij na 5 uur spelen. 5-2 en het verlies was daarmee een feit.
Joël, als laatste, kwam met wit goed uit de opening, maar maakte in het middenspel een foutje waardoor er een gelijk eindspel op het bord kwam. Na lang duwen met weinig tijd op de klok en een koningswandel van h1 naar a7 werd het eindspel toch gewonnen. 5-3.
We zullen nu moeten proberen de druk op Autovakmeester Schaap Mach hoog te houden en hopen dat zij ergens nog een misstap begaan.