Leiderdorp A wint eerste wedstrijd

Philidor A - Leiderdorp A 3-5

Twee dagen na een pijnlijke en onterechte nederlaag in de KNSB-wedstrijd tegen ASC, mocht ons eerste team aantreden in de competitie van de Leidse Schaakbond. Met zes dezelfde spelers een mooie kans om revanche te nemen, maar dat moest wel gebeuren tegen een van de sterkste teams uit de klasse: Philidor A.

ASC-Leiderdorp 4 1/2 - 3 1/2

 Na een gewonnen eerste ronde trokken we verwachtigsvol naar Alphen voor onze eerste uitwedstrijd. We wisten bij voorbaat dat het een zware wedstrijd zou worden, de laatste wedstrijd voor het Corona-tijdperk hadden we immers in Alphen verloren!

Leiderdorp - De Amstel 5 - 3

Beste allemaal, het was weer wennen ...  met een team van 4 mensen de schaak-locatie op orde brengen, alle tafels op 1,5 meter, alle ramen open, de deuren open voor een goede ventilatie, hoe moesten de klokken ook alweer ingesteld worden met dat ingewikkelde KNSB tempo???

Start seizoen 2021-2022

Beste schakers en ouders van schakers,

Na een lange Corona interruptie zijn wij van plan 8 september weer te beginnen met onze normale clubavonden.

De jeugd begint om 18.30 u met een half uur training, gevolgd door een aantal interne competities.

Informatie over de jeugdafdeling

Jeugd

De jeugdleden komen wekelijks op woensdagavond bijeen van 18.30 uur tot 19.45 uur. Onder leiding van de jeugdleider worden de kinderen wegwijs gemaakt in de regels van het schaakspel. Na de instructie, die ongeveer een half uur duurt, komen de borden en stukken op tafel en wordt er een interne competitie gespeeld (ingedeeld op sterkte).

Bij de Schaakvereniging Leiderdorp kun je goed leren schaken. De vereniging heeft een heel grote jeugdafdeling en behoort al jaren tot de vaderlandse top wat prestaties betreft. Maar ook wie iets minder getalenteerd is, komt tot zijn of haar recht bij de Schaakvereniging Leiderdorp. Wij leiden op aan de hand van het zogenaamde Stappenplan van de KNSB. Die gaat van Stap 1 (beginner, huisschaker) tot en met Stap 6 (landelijk niveau).

Natuurlijk mogen kinderen eerst een paar avonden ‘proefdraaien’ alvorens tot lidmaatschap wordt overgegaan. Voor meer informatie: Lo van Osch (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of vul het contactformulier in op deze website.

Contributie

De contributie voor het seizoen 2020/2021 bedraagt voor jeugdleden € 70,=. Als twee of meer kinderen uit hetzelfde gezin jeugdlid zijn, geldt een reductie op de contributie.

De contributie is inclusief het lidmaatschap van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB). Voor de extra trainingen worden aparte tarieven berekend.

Het lidmaatschap loopt van 1 september t/m 31 augustus en wordt elk jaar stilzwijgend verlengd. Opzegging van het lidmaatschap dient schriftelijk te gebeuren vóór 1 september. Restitutie van contributie bij vervroegde opzegging is niet mogelijk.

 

Speellocatie

Kindcentrum De Brink/School Kastanjelaan

Kastanjelaan 6

2351 ND Leiderdorp

Jubileum Notatieboekje

Beste schakers,

Jullie zullen hopelijk aangenaam verrast zijn nu jullie dit jubileum-notatieboekje in de brievenbus vinden.
Dat uitgerekend ons 100-jarig bestaan samenvalt met Covid-19 heeft allerlei plannen in de war geschopt. Jeroen Venema, lid van de jubileumcommissie en onvermoeibaar redacteur van de Kleine Kwaliteit,

SV Leiderdorp helpt Stedelijk Gymnasium opnieuw aan titel

Donderdag 21 januari werd de jaarlijkse finale gespeeld van het NK schoolschaken Voortgezet Onderwijs, waarvoor vijf teams van het Stedelijk Gymnasium Leiden (SGL) zich hadden geplaatst.
Onder de SGL spelers bevonden zich negen schakers van Schaakvereniging Leiderdorp: David Sonneveld, Quinten Salomons, Marc Kentstra, Lodewijk van der Putten, Ischa Versteegen, Katja Venema, Maxime Venema en KuoKuo Li.

Nieuwe regel: 1.5 meter tijdens de partij!

De nieuwste norm van de KNSB is dat ook tijdens een lange partij 1.5 meter afstand gehouden wordt. Alleen in de tijdnoodfase mag op normale afstand geschaakt worden. Zie ook onze aangepaste maatregelen.

Seizoenoverzicht senioren 2020-2021

Nog geen overzicht. Volgt als externe kalender bekend is.

Interne beker competitie

 Moet nog opgestart worden.

                                          

 

Start nieuwe seizoen senioren

Beste schaker,

na een lange periode van gedwongen vakantie, kunnen we dan toch weer gaan schaken. Wel heeft het bestuur door de Corona een aantal extra maatregelen moeten nemen. Er is op de site een apart menu voor Corona-gerelateerde zaken. Daar staan ook de maatregelen vermeld die de vereniging heeft genomen.

Het bestuur beseft uiteraard dat het er door de getroffen maatregelen niet gezelliger op wordt, maar ziet voorlopig geen andere manier. We zijn bewust uitgegaan van een van de strengste set van maatregelen, omdat het ons beter lijkt voorzichtig te beginnen. Het plan is om in/tijdens de ALV de maatregelen te bespreken en mogelijk te versoepelen. Daarvoor hebben we wel feedback van veel mensen nodig, dus schroom niet.

Dan over tot de normale gang van zaken:
as woensdag is de eerste clubavond. De schakers zullen op basis van speelsterkte tegen elkaar ingedeeld worden, dwz ongeveer gelijkwaardige speelsterktes. Je kan samen een lange partij spelen, of meerdere rapid of meerdere snelschaakpartijen.
De woensdag daarna, dus 9 september, is de start van de herfstcompetitie.

Veel schaakplezier gewenst en tot woensdag,

Lo van Osch

Coronamaatregelen SV Leiderdorp

Corona-maatregelen voor SV Leiderdorp

 

6 september: nieuwe regel

De hier genoemde maatregelen zijn in overeenstemming met het Corona-protocol van de KNSB. Er is uitgegaan van de volgende overwegingen/uitgangspunten:

 1. we zitten met veel mensen heel lang in een afgesloten ruimte

 2. we moeten ook rekening houden met de wat oudere seniorleden

 3. we willen zoveel als mogelijk is 'normaal' kunnen schaken

 4. de ventilatie van de school is geschikt en staat aan tot (bijna) het einde van de speeltijd

 5. iemand met verschijnselen, zelfs als ze heel licht zijn, komt niet naar de clubavond

 

Er is een set maatregelen voor de senioren en een aparte set maatregelen voor de jeugd onder de 18 jaar. Bij overlap gelden de maatregelen voor de senioren. Dat geldt dus bijvoorbeeld als iemand van onder de 18 meespeelt met de senioren.

 

Om redenen van duidelijkheid en handhaving willen we jeugd en senioren zoveel mogelijk scheiden. Dat weerspiegelt zich in een strikter tijden-gebruik.

 

De school en/of de schaakvereniging zorgt voor schoonmaakmateriaal en schoonmaakmiddelen. Mondkapjes, indien verplicht, moeten door de schakers zelf meegenomen worden. In de eerste weken, aangenomen dat niet iedereen eraan denkt om een mondkapje mee te nemen, zullen er beperkt mondkapjes aanwezig zijn.

 

Lo van Osch is de Corona-coördinator van de vereniging. Zijn emailadres is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 

A. Senioren en jeugd boven de 17 jaar

 

Gedragsregels en voorschriften

 • Houd ten alle tijden 1.5 meter afstand!

 • Bij aankomst meteen de handen 20 seconden lang wassen met zeep. Dat kan in elk toilet en in de lerarenkamer.

 • Men moet zich aanmelden bij de wedstrijdleider/corona-coordinator, alsmede naam en telefoonnummer noteren en een corona-vrij verklaring tekenen.

 • Als men niet achter het bord zit is een mondkapje verplicht. Mondkapjes zijn ook verplicht bij het analyseren in de analyseruimte en in een trainingssituatie.

 • Niesen in de mouw/elleboog. Als dat niet lukt wegwerpzakdoekjes gebruiken. Eventueel weer handen wassen na het niesen.

 

Tafelopstelling (nieuwe regel)

 • Een schaakpartij moet op 1.5 meter afstand gespeeld worden. Dat wil zeggen op drie tegen elkaar aangeschoven tafels kan een bord geplaatst worden. Als er nog minder dan 15 minuten gezamenlijke speeltijd over is dan mag overgegaan worden naar een normale tafelopstelling.

 • Elke drie tafels moeten op een afstand van 1.5 meter van elkaar komen te staan

 • Behalve in het atrium kan er in klaslokalen gespeeld worden. Per klaslokaal maximaal 4 borden. Maximaal vier lokalen zijn te gebruiken.

 

Het schaken (nieuwe regel)

 • Het plaatsen van de stukken in de beginstelling gebeurt door een of beide spelers.

 • Zorg dat degene die de klok instelt ook degene is die de klok opruimt.

 • Maak bord en stukken schoon met het aanwezige schoonmaakmateriaal. Doe dit in ieder geval voor aanvang van de partij.

 • Tijdens het schaken mag het mondkapje af.

 • Ook op speciale avonden heeft men maar één tegenstander. Omdat er zonder mondkapje gespeeld kan worden is een tegenstander per avond nog wel acceptabel. Bij meerdere tegenstanders wordt het risico te groot.

 • Als er nog minder dan 15 minuten gezamenlijke speeltijd over is en een van de spelers wil naar de normale opstelling gaan, dan moet dat als volgt gebeuren. De speler noteert de geplande zet, zet vervolgens de klok stil en waarschuwt de wedstrijdleider. Deze zal de tafelopstelling aanpassen en daarna de klok weer aanzetten. De wedstrijdleider controleert dat de speler inderdaad de opgeschreven zet uitvoert.

 

Anders

 • Om de strikte scheiding met de jeugdavond te handhaven mag men niet voor 19.55 uur binnenkomen. Dat geldt dus ook voor spelers van andere verenigingen die bij ons komen spelen. Houd bij het binnenkomen ook al rekening met de 1.5 meter!

 • Het schaken zelf zal later beginnen dan wat normaal is. Getracht wordt niet later dan 20.15 uur te starten.

 • Voor de interne geldt dat alleen de schakers die aanwezig zijn ingedeeld worden. De regeling van standaard wel of niet spelen vervalt dit seizoen.

 • De bar is normaal te gebruiken met dien verstande dat ook daar de 1.5 meter geldt.

 • De analyseruimte biedt plaats aan maximaal drie gelijktijdige post-mortems.

 

 

B. Jeugd onder de 18 jaar

 

Gedragsregels en voorschriften

 • Houd ten alle tijden 1.5 meter afstand tot personen ouder dan 17 jaar!

 • Bij aankomst meteen de handen wassen met zeep of met de in het klaslokaal aanwezige handgel.

 • Men moet zich aanmelden bij de begeleider, alsmede naam en telefoonnummer noteren en een corona-vrij verklaring tekenen.

 • Niesen in de mouw/elleboog. Als dat niet lukt wegwerpzakdoekjes gebruiken. Eventueel weer handen wassen na het niesen.

 

Tafelopstelling

 • Geen bijzondere maategelen.

 

Het schaken

 • Bij gebruik van seniorenmateriaal gelden de senioren-regels.

 

Anders

 • Om de strikte scheiding met de seniorenavond te handhaven moet men uiterlijk 19.45 uur de school verlaten. Deze regel geldt niet voor de zogenaamde tienerjeugd.

 • Ouders mogen niet in de school komen.

 • De jeugd mag niet weg voor 19.30 uur. Dit om het ophalen door de ouders zo goed mogelijk te coordineren.

 

 

Leiderdorp, 30 augustus 2020