Responsive image

Leiderdorp - VAS3 4½ - 3½

We zijn kampioen ! ! ! 

We moesten minstens gelijkspelen om met zekerheid kampioen te worden, het werd een nipte overwinning op het Amsterdamse VAS.

Arjen opende op bord 3 de score met een remise. Naar eigen zeggen kwam Arjen wat minder uit de opening. In het middenspel waarin het zeer complex werd, werd wijselijk het remise-aanbod van de tegenstander geaccepteerd. 

Koert met wit op 8 kwam wel beter uit de opening. Hij won een pion en spoedig daarna ook een tweede pion maar de tegenstander had daarvoor wel de nodige tegenspel via actief stukkenspel.  Eén pion werd sowieso teruggewonnen door de tegenstander en Koert offerde ook de tweede pion terug  waarna een beter eindspel bereikt werd waarin Koert het loperpaar had. De tegenstander speelde dit eindspel echter foutloos naar remise.

Joël won in de opening een pion en behield deze gedurende het middenspelen, hij had daarbij ook nog het loperpaar. De tegenstander ging in tijdnood in de fout wat stukverlies betekende, maar de stelling was objectief gezien toch al verloren voor hem :  2 - 1

Bij Talitha met zwart op 7 bleef de stelling redelijk in balans doordat de kleine onnauwkeurigheden ook in balans bleven. Het werd even spannend met beiden twee torens plus 6 pionnen en daarbij het loperpaar voor wit en een paardenpaar voor zwart. In tijdnood kon Talitha met wat tactische zetten afwikkelen naar een gelijkstaand eindspel : remise.  

Daan met zwart op 5 speelde een relatief rustige partij. Wit speelde erg degelijk waarbij het zwart nog wel lukte om om af te wikkelen naar een eindspel met een pion meer, maar dat was een dubbelpion. De tegenstander hield dat keurig op remise.

Rolf met wit op 6 kwam wat slechter uit de opening maar wist op het nippertje de tijdnoodcontrole ongeschonden te halen. Op de 40e zet maakte de tegenstander een klein foutje waardoor een remise met zelfs een licht plusje binnengesleept kon worden.

Wim met wit op 2 speelde een lange manoeuvreer-partij waarbij beide spelers geen overdreven risico's namen. Totdat in de zetreeks 35-40 de stelling opeens ontplofte waarna na een 5-tal zetten, waarbij Wim een een zet miste en een betere zet had kunnen spelen, opeens in een minder staand toreneindspel terecht kwam met een pion minder. Na 25 zetten moedig verdedigen werd het halfje alsnog binnengehaald. En met dit halfje werd het benodigde matchpunt definitief veilig gesteld.

Martijn met wit op 4 mocht het seizoen afsluiten. Martijn kwam goed uit de opening maar de aanval sloeg niet echt door en de strijd bleef lang gelijk op gaan. Diep in het eindspel, in de tweede tijdnoodfase, had de tegenstander opeens een tussenzet die Martijn gemist had waarna de stelling opeens verloren was! Maar nadat zijn tegenstander mat in twee miste, wist Martijn eeuwig schaak in de stelling te brengen en haalde hij alsnog het winnende halfje binnen.

Omdat onze naaste concurrent in de laatste ronde gelijk heeft gespeeld, zijn we alsnog met ruim verschil (3 matchpunten) kampion geworden. We mogen het volgend jaar voor het eerst in de clubhistorie gaan proberen in de 2e klasse !

 

 

 

 

Agenda

Geen evenementen

Foto's

Aankondigingen

Puzzel van de dag